Spar penger på strøm

Noen av de største strømtyvene finner du i hjemmet, her er det mange måter å spare penger på! Du skal derimot slippe å sitte frysende i et mørkt rom med boblejakke på for å klare å betale strømregningen din. Det finnes smarte løsninger for hvordan du kan spare strøm og samtidig leve komfortabelt!

Hvordan bruke mindre?

Det finnes enkle tiltak som kan redusere strømforbruket.

  1. Redusere temperaturen inne: Dersom du redusere temperaturen inne med bare én grad, så vil energiforbruket som brukes til oppvarming reduseres med hele 5%. En gjennomsnittstemperatur på 19-22 grader holder i massevis for å leve komfortabelt. Du trenger ikke å fryse i ditt eget hjem for å ha råd til strømregningen.
  2. Senke temperatur i rom som er lite i bruk: Det er lite poeng i å ha på høy varme i rom du ikke oppholder deg i. Ved å senke temperaturen noen grader der vil forbruket reduseres kraftig.
  3. Ta kortere dusjer: En varm dusj på 10 minutter hver dag kan koste deg nesten 3000kr i året. Det vil derfor lønne seg å ta raskere dusjer og senke temperaturen på vannet et par grader.
  4. Ikke la vannet renne: Når du pusser tennene eller tar oppvasken for hånd, er det smart å ikke la vannet renne. Dette er fordi det trengst et høyere energiforbruk å holde vannet temperert.
  5. Fyll opp vaskemaskin og oppvaskmaskin: Mange tror at dette er to store strømslukere, men i realiteten vil du redusere strømforbruket om du bare er strategisk i bruken av dem. Gjennom å fylle opp maskinene helt hver gang du bruker dem, vil det spare mer strøm enn å enten vaske for hånd eller i flere omganger.

Kartlegg hva som bruker mest strøm

For å kunne spare strøm, er det viktig å vite hva som bruker mest strøm.

De fleste husholdningsapparater, som TV, kaffetrakter og å lade telefonen koster deg minimalt å bruke i året. De to største strømslukere i hjemmet er oppvarming og varmtvann.

  • 60% Oppvarming
  • 20% Varmtvann
  • 10% Elektriske apparater
  • 10% Belysning

Områder hvor du kan spare en del penger på strøm er; dusj, vaskemaskin, oppvaskmaskin og oppvarming.

Viktig å vite når strømmen er billigst

Når du sparer strøm, sparer du også automatisk penger! Ved å vite når strømmen er dyr og når den er billig så kan du være strategisk med dine elektroniske apparater. Tidspunktene går ofte igjen, så begynn å tenk aktivt på det så vil man ha det i bakhode senere.

Strømprisene varierer med tiden på døgnet og fra klokken 23 til 07 er det ofte lavere strømforbruk, noe som gir en lavere strømregning. Det er også noe billigere strøm i tidsrommet 11 til 16.

Hvis du ønsker å være bevisst på strømsparing kan det være smart å sette på vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen når strømmen er billigst. Hvis du eier en elbil, kan det være lurt å lade denne i tidsrommet fra klokken 23 til 06.

I Motkraft-appen kan du sjekke strømprisen for i dag og i morgen. Der får du full oversikt over strømprisene som kan hjelpe deg med å spare strøm.